Mój Tex-mex - czyli jak wykorzystać resztki


Będziesz potrzebować:
(porcja dla 2 drwali ale nie takich z tartaku tylko takich z wycinki lasu)

  • kilka plastrów boczku lub szynki albo duże pieczarki dla wegetarian
  • 2 papryczki chilli
  • pół puszki pomidorów
  • duża cebula
  • puszka fasoli czerwonej
  • 1 - 2 tortille (można użyć zwykłego chleba, ale mi zawsze zostają niedojedzone tortille więc je wykorzystam)
  • dwie garście świeżej sałaty
  • kilka małych pomidorków lub 1-2 normalne pomidory
  • trochę majonezu lub śmietany do surówki
  • opcjonalnie:
    • trochę kukurydzy z puszki
    • rzeżucha, świeża pietruszka, seler naciowy
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • majeranek
  • ser do posypania

Boczek lub grzyby (całe kapelusiki - można doprawić octem balsamicznym, i solą na patelni) smażymy aż się zabrązowią. W międzyczasie kroimy papryczki i rozdrabniamy pomidory z puszki, łączymy je razem w rondelku, doprawiamy solą i ziołami prowansalskimi po czym wstawiamy na wolny ogień do zagotowania. Gotowy boczek bądź grzyby układamy na jednej połowie talerza. Kroimy cebulę i wrzucamy na tą samą patelnię na której wcześniej smażyliśmy boczek (będzie miły posmak). Podsmażamy po czym dodajemy fasolę bez zalewy. Po kilku minutach fasola powinna popękać ukazując jasne wnętrze, od tego momentu wystarczy minutka i możemy gorącą fasolę ułożyć na boczku - potem wystarczy tylko polać sosem z chilli i pomidorów oraz posypać serem. Na drugiej stronie talerza układamy sałatę, pomidory, kukurydzę i resztę zieleniny (jeśli akurat mamy), doprawiamy solą i pieprzem - można polać śmietaną lub dodać majonezu. I to w zasadzie tyle!
Zajadamy wszystko zagryzając kawałkiem tortilli bądź chleba (najlepszy byłby niesolony lub razowy)

To naprawdę syte danie można przygotować z czegokolwiek co zostało nam w domu - np. zamiast fasoli czerwonej można podgotować szparagówkę lub słodki groszek - jest milion kombinacji. Jeśli ktoś lubi to dobrym pomysłem jest też dodanie guacamole. :) Miłego gotowania!

0 komentarze:

Prześlij komentarz