Będziesz potrzebować:
(porcja na 2 bardzo głodne osoby lub 4 panie na diecie ☺)
- 1 brokuł
- ok. 10 brązowych pieczarek (chestnut)
- ok. 10 małych młodych ziemniaczków
- 1 duża cebula
- 500g sosu do zapiekania lub doprawionego beszamelu
- majeranek
- zioła prowansalskie
- oregano
- sól
- pieprz
- ser do posypania
Do garnka z gorącą, posoloną wodą wkładam ziemniaki umyte ziemniaki ze skórką i całego brokuła. Po ok. 5 minutach wyciągam brokuła (ziemniaki dalej mają się gotować aż do miękkości- kiedy się ugotują odlać ok. 1\3 szklanki wody, będzie potrzebna do sosu) i odcinam różyczki, po czym układam je w naczyniu żaroodpornym i posypuję oregano (oreganem?).
Cebulę kroję dowolnie i dzielę na 2 części - jedną z nich układam na dnie naczynia, drugą zostawiam by przykryć wszystko z wierzchu.
Grzyby dokładnie myję i kroję na ćwiartki, po czym przyprawiam majerankiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
Ugotowane ziemniaczki układam w naczyniu.
Dodaję przyprawione grzyby.
I cebulę.
Wszystko zalewam sosem (w razie potrzeby można go rozcieńczyć wodą z gotowania).
I posypuję serem, a następnie piekę w 200°C przez ok. 30 min.
Tak wygląda danie po wyciągnięciu z piekarnika. Jest pyszne, pożywne i do tego bardzo tanie.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz