Zapiekanka z brokułem i grzybami


Będziesz potrzebować:
(porcja na 2 bardzo głodne osoby lub 4 panie na diecie ☺)

  • 1 brokuł
  • ok. 10 brązowych pieczarek (chestnut)
  • ok. 10 małych młodych ziemniaczków
  • 1 duża cebula
  • 500g sosu do zapiekania lub doprawionego beszamelu
  • majeranek
  • zioła prowansalskie
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • ser do posypania







Do garnka z gorącą, posoloną wodą wkładam ziemniaki umyte ziemniaki ze skórką i całego brokuła. Po ok. 5 minutach wyciągam brokuła (ziemniaki dalej mają się gotować aż do miękkości- kiedy się ugotują odlać ok. 1\3 szklanki wody, będzie potrzebna do sosu) i odcinam różyczki, po czym układam je w naczyniu żaroodpornym i posypuję oregano (oreganem?).












Cebulę kroję dowolnie i dzielę na 2 części - jedną z nich układam na dnie naczynia, drugą zostawiam by przykryć wszystko z wierzchu.














Grzyby dokładnie myję i kroję na ćwiartki, po czym przyprawiam majerankiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.














Ugotowane ziemniaczki układam w naczyniu.













Dodaję przyprawione grzyby.















I cebulę.














Wszystko zalewam sosem (w razie potrzeby można go rozcieńczyć wodą z gotowania).







I posypuję serem, a następnie piekę w 200°C przez ok. 30 min.













Tak wygląda danie po wyciągnięciu z piekarnika. Jest pyszne, pożywne i do tego bardzo tanie.
Smacznego!


0 komentarze:

Prześlij komentarz