Ziemniaki faszerowane z brokułem i serem


Będziesz potrzebować:
(porcja na ok. 4 osoby)

  • 1 brokuł
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 papryka zielona
  • 1 duża cebula
  • garść sera
  • lubczyk
  • pietruszka
  • pieprz cayenne lub chilli
  • sól
  • opcjonalnie łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego


Ziemniaki w mundurkach i brokuła gotuję w wodzie z dodatkiem soli. W międzyczasie kroję cebulę i paprykę w drobną kostkę i podsmażam. Kiedy brokuł jest już miękki odcinam różyczki i siekam. Posiekany brokuł oraz usmażone warzywa łączę z przyprawami i odstawiam. Gdy ziemniaki są już ugotowane kroję je wzdłuż na pół i łyżką wydrążam część środków, uważając by nie uszkodzić skórki - w ten sposób mam 8 połówek. Wystarczy wydrążyć tylko tyle by zmieściła się w środku łyżka farszu. Miąższ z ziemniaków rozdrabniamy (ja najczęściej po prostu siekam) i dodajemy do warzyw z przyprawami, po czym dodajemy ser. Wszystko należy dokładnie wymieszać, jeśli masa jest bardzo sucha można dodać łyżkę śmietany lub jogurtu naturalnego i w razie potrzeby doprawić większą ilością przypraw. Tak przygotowaną masę wkładamy do ziemniaków, układamy na blaszce i pieczemy przez ok. 20 min. w temperaturze 180°C.

Tak przygotowane ziemniaki świetnie sprawują się jako drugie danie (wstawiam je do piekarnika tuż przed podaniem zupy, będą gotowe akurat jak wszyscy skończą), i dobrze komponują się z różnymi sałatkami. Paprykę można zastąpić pieczarkami - ok. 5-6 średniej wielkości grzybów powinno wystarczyć.

0 komentarze:

Prześlij komentarz