Coś na deser - banany w czekoladzie zapiekane pod piankami


Będziesz potrzebować:

  • paczka białych pianek
  • banany
  • sos czekoladowy lub:
    • kakao
    • margaryna
    • cukier lub miód
    • mleko


Ilości podanych produktów zależą od wielkości foremek\naczyń żaroodpornych jakie masz w domu. Ja używam małych naczyń żaroodpornych (można dostać w sklepie ASDA, na sekcji z chłodzonymi deserami, kupuje się je z creme brulee, są pakowane po 2 sztuki a sam creme brulee tez jest w sumie dobry).
Banany kroję na plasterki i układam na dnie naczynia (plasterki mogą na siebie nachodzić). Najlepiej żeby banany zajmowały połowę wysokości formy.
Następnie zalewam sosem czekoladowym. Jeśli nie macie sosu można go bardzo prosto przygotować z kakaa, margaryny, cukru i mleka - przepis znajdziecie tutaj.
Na wierzch układamy pianki (lub marshmallows jak wolicie) i zapiekamy w piekarniku. Ja ustawiam na 150°C i czekam aż pianki się zarumienią. WAŻNE!!! Podczas pieczenia lepiej nie odchodzić od pieca i cały czas patrzeć co tam się robi. Wystarczy minuta za długo i pianka zacznie się palić - z autopsji wiem że cholernie trudno wyczyścić potem taki piekarnik.
A tak wygląda to cudeńko po wyciągnięciu z pieca, najlepiej je jeść jak jest jeszcze ciepłe. Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz